Jaap (drums, zang)

Muziek speelde al heel lang een belangrijke rol in mijn leven. Op de lagere school in de afsluitende musical ‘het koffertje van meneer van Dalen’ was ik… meneer van Dalen. Met, voor mij, als hoogtepunt het solo lied ‘mijn moeder, mijn zorgzame moeder’. Ik zong graag, was vaak snel het middelpunt van de belangstelling. Neef Ries kreeg een drumstel voor zijn verjaardag, dat wilde ik ook! Na jaren dromen kwam het er dan toch echt van. In 1991 begonnen een stel enthousiastelingen binnen Tovo een gelegenheidsband ‘dooie vingers’. Daar speelde ik nog op een geleend drumstel. De bassdrum had geen vel aan de voorzijde en om verschuiven te voorkomen legde ik bakstenen in de trommel.

Mijn favoriete liedjes zijn:
Binnen, This love en Wonderwoman

Na dat geweldige optreden op het 25 jarig jubileum van mijn volleybalclub wist ik het zeker: ik wil mijn eigen drumstel. Meteen maar een echte Premier-set gekocht. Na het optreden gingen Peter, Anja en ik verder, samen met Han en Wim werden we Rataplan. We speelden vaak op Tovo feesten, maar ook op verjaardagen en aan de werf op de culturele zondagen van Utrecht. Ik nam ook heuse privé drumlessen en ging met sprongen vooruit. Daarbij ook vaak in de microfoon schreeuwend of mijn leven ervan af hing.

Naast het drummen in de band voelt het ook alsof ik het bonkend hart van Rataplan ben. Ik regel de geluidsinstalatie, investeerde in een nieuw mengpaneel en luidscprekers, de lampen, lichteffecten en de rookmachine. Zelfs een achtergronddoek van 8 x 2 meter heb ik zelf op de naaimachine in elkaar gezet.

Het is zo heerlijk om samen muziek te maken. Het oefenen in DB’s of the Music Space is al een feest. Laat staan de echte optredens! Als het publiek keihard mee staat te zingen en te springen. Zoals bij het 45-jarig lustrumfeest van Tovo, waar ik op de melodie van ‘Binnen’ een nieuw lustrumlied schreef. 80 man die je lied uit volle borst meezingen en feesten dat het dak eraf gaat: pure extase!